Locatie Van der Waalslaan

In het reisprogramma van 5 dagen is kunst het centrale thema. Basis voor deze reis en samenwerking is een eerder gesloten overeenkomst tussen Highschool #15 en het Bonhoeffer College. Vorig jaar reisden leerlingen van de locaties Van der Waalslaan en Bruggertstraat af naar de Enschedese Zusterstad Dalian om Highschool #15 te bezoeken. Dit jaar laten 17 leerlingen van de locatie Van der Waalslaan met tekenen of Chinees in hun vakkenpakket de Chinese leerlingen kennismaken met de Nederlandse cultuur en het tekenonderwijs. De uitwisseling past in de visie van beide scholen dat internationale samenwerking een vruchtbare bodem is om het onderwijs op een hoger plan te brengen.

Kunstonderwijs op een hoger plan

Highschool #15 is een gerenommeerde school waar de helft van het aantal lessen in het teken staat van "fine arts". De school is de enige in China met dit profiel. Met name de ambachtelijke wijze van tekenen, een bijna perfecte weergave van de werkelijkheid, staat op een zeer hoog niveau. De bijdrage van de Nederlandse leerlingen bestaat juist in het creatief verbeelden van de werkelijkheid. Net als afgelopen jaar is het programma van de uitwisseling in Enschede gericht op beeldende kunst. De leerlingen gaan met elkaar tekenen en schilderen.

Van elkaar leren door samen aan de slag te gaan

In Enschede verblijven de Chinese leerlingen in gastgezinnen. “Hierdoor krijgen ze een heel goed beeld van het dagelijkse leven in Nederland. De leerlingen gaan door deze reis veel van elkaar leren. Niet alleen op het gebied van de beeldende kunst maar ook van elkaars leefwereld”, zegt Maureen Zonnebeld, docent tekenen en CKV op het Bonhoeffer College en projectleider van de uitwisseling. De Chinese en Nederlandse leerlingen volgen niet alleen lessen biologie, tekenen, muziek en gym op de locatie Van der Waalslaan, maar gaan ook samen buiten schilderen in Delden. Verder brengen zij een bezoek aan De Museumfabriek en het stadhuis in Enschede. Voordat de Chinese groep afreist naar Brussel en Parijs, wordt eerst nog melkveebedrijf Erve Broam aangedaan. Daar krijgen de leerlingen een rondleiding en gaan zij de strijd met elkaar aan tijdens een wedstrijd koe melken.

4-juli.jpg