Locatie Van der Waalslaan

André Kuipers verzorgde twee keer een Masterclass voor een overvolle aula met mavo, havo en vwo leerlingen. De zaal verwelkomde André Kuipers met een oorverdovend applaus. Daarna luisterde het publiek ademloos. André Kuipers nam iedereen mee de ruimte in. Foto’s, filmpjes en kleine experimenten bleven boeien. Dat eten er in de ruimte een beetje uitziet als kattenvoer, dat gewichtloosheid voelt als zwemmen onder water en dat urine van astronauten wordt omgezet in drinkwater, zijn leuke weetjes.

IMG_2234JPG.jpg
Foto: Vincent Leferink

André Kuipers vertelde ook wat hij vanuit de ruimte zag: de kwetsbaarheid van de aarde. Hoe flinterdun de dampkring is, die al het leven op aarde mogelijk maakt. Dat bossen verdwijnen omdat mensen ze kappen. Hoe luchtvervuiling boven de grote steden toeneemt en lichtvervuiling in de nacht. Grenzen tussen landen zijn vanuit de ruimte niet zichtbaar, maar wel de grote uitdagingen waar we met zijn allen voor staan: klimaatverandering en de gevolgen van verstedelijking.

IMG_2280JPG.jpg
Foto: Vincent Leferink

De slotvraag luidde: Wat is de grootste tip voor leerlingen in de zaal? Het antwoord kwam heel vlot: ‘volg je hart, doe wat je leuk vindt, geef nooit op en ga ervoor. Dan kun je ook jouw droom realiseren.’ Na afloop ging André Kuipers in gesprek met enkele leerlingen en was er tijd voor een selfie met de astronaut. We kijken terug op een zeer geslaagde middag!

IMG_2267B.jpg