Locatie Van der Waalslaan

De uitwisselingsreis is van maandag 15 tot donderdag 25 april 2019. Het gezelschap gaat eerst naar Beijing voor een cultureel programma en ontvangst in de Nederlandse ambassade. Daarna reizen ze naar Dalian, de zusterstad van de gemeente Enschede, waar de Enschedese leerlingen in gastgezinnen verblijven. Zij krijgen hierdoor een goed beeld van het dagelijkse leven in het moderne China.

Samenwerking met Lvshun Highschool

Op 22 april 2019 tekent Jan van Schilt, voorzitter centrale directie van het Bonhoeffer College, in China een samenwerkingsovereenkomst met Lvshun Highschool in Dalian. Lvshun is een techniekschool. De samenwerking richt zich daarom met name op het Technasium van de locatie Bruggertstraat. Na Highschool #15 is Lvshun Highschool de tweede school in Dalian waarmee Bonhoeffer een samenwerking aangaat.

Schoolbezoek

Leerlingen van Technasium Bruggertstraat gaan op bezoek bij Lvshun Highschool en volgen samen met Chinese leerlingen een lesprogramma, met o.a. technologie, Chinees en Engels. Leerlingen van locatie Van der Waalslaan bezoeken Highschool # 15. Op deze gerenommeerde school staat de helft van het aantal lessen in het teken van "fine arts". De school is de enige in China met dit profiel. Met name de ambachtelijke wijze van tekenen, een bijna perfecte weergave van de werkelijkheid, staat op een zeer hoog niveau. De leerlingen volgen tekenlessen en werken samen met Chinese leerlingen aan het kunstwerk “Two Sisters”.

Kunstwerk “Two Sisters”

De stedenband tussen Dalian en Enschede viert dit jaar haar tienjarig jubileum. Voor deze gelegenheid is een speciaal kunstwerk in de maak. De titel van dit kunstwerk is “Two Sisters”. Het kunstwerk is een coproductie en bestaat uit twee doeken. Het wordt zowel in Dalian als in Enschede gecreëerd. Leerlingen en andere betrokkenen leveren een bijdrage aan dit kunstwerk. Het kunstwerk staat voor tien jaar vriendschap, verbinding en samenwerking en dit komt terug in de gelaagdheid, de afmetingen en vormen. Het kunstwerk is een initiatief van AKI ArtEZ directeur Marc Boumeester. Als het kunstwerk klaar is, gaat één doek naar Dalian en blijft één doek in Enschede.

Partnerstad

De stedenband met de Chinese havenstad Dalian, met 7 miljoen inwoners, bestaat sinds 2009. China, een groeiende wereldeconomie, biedt volop mogelijkheden voor het Twentse bedrijfsleven en voor onderwijsinstellingen. Zowel in het zakenleven als in het onderwijs is de rol van de Chinese overheid groot. Daarom heeft het Nederlands Ambassadenetwerk er een Business Support Office, met wie Enschede nauw samenwerkt. Ondersteuning door de gemeente Enschede door de banden met de stad Dalian vergemakkelijkt de toegang tot de Chinese markt en de Chinese onderwijsinstellingen. Een onderwijsmissie leverde in 2016 nieuwe Chinese samenwerkingspartners op voor AKI ArtEZ, ROC en het Bonhoeffer College, waarmee studie- en stage arrangementen zijn opgezet. Een onderwijsmissie in het najaar van 2018 resulteerde, onder meer, in de nieuwe uitwisselingsschool Lvshun Highschool. Sindsdien vindt jaarlijks een uitwisseling plaats.