Locatie Van der Waalslaan

Waarom Chinese Taal en Cultuur?

Wie Chinees spreekt, heeft een voorsprong in de wereld van morgen. Kennis van de Chinese taal en cultuur is straks zeker een pluspunt op je CV. Misschien ga je later ‘iets doen’ met China: zakendoen met Chinese bedrijven of woon je als expat tijdelijk in China. Ook in de toeristenbranche is het heel nuttig als je Chinees spreekt en de cultuur kent. Jaarlijks bezoeken maar liefst 350.000 Chinese toeristen ons land en dat zal naar verwachting in 2023 verdubbeld zijn!

Wat ga je leren?

Niet alleen het Mandarijn, de officiële Chinese taal, maar ook het land, de cultuur en het volk staan centraal in de lessen. Wat is er zo anders aan China, en wat niet? Je leert volgens de lesmethode "Chinees, 'n Makkie" van uitgeverij Coutinho. Daarnaast kun je meedoen aan de jaarlijkse uitwisseling met School no 15 uit Dalian. Op die manier maak je direct kennis met de Chinese cultuur en maatschappij.

HSK-staatsexamen

Elk jaar doen leerlingen van onze school mee aan het officiële HSK-staatsexamen Mandarijn Chinees, georganiseerd door het Confucius Instituut in Groningen. HSK staat voor Hanyu Shuiping Kaoshi en is het officiële examen Mandarijn Chinees voor buitenlanders. Dit kun je vergelijken met Cambridge voor Engels, DELF voor Frans en Goethe voor Duits.

Introductie & aanmelden

Zit je in de eerste klas van het vwo dan krijg je halverwege het jaar een introductie les Mandarijn Chinees. Als je het leuk vindt, dan kun je er voor kiezen om in klas 2 het vak Chinese Taal en Cultuur te gaan volgen. Zit je in een hogere klas van het vwo? Dan kijken we welke groep voor jou het meest geschikt is. Je kunt je aanmelden voor Chinese Taal en Cultuur bij jouw klassenmentor. Lijkt het vak je leuk, maar weet je niet zeker of het écht bij jou past? Neem dan contact op met je mentor voor meer informatie.

Ga je naar de mavo of havo en wil je het vak Chinese Taal en Cultuur volgen? Bespreek dit dan met jouw mentor. De mentor kan samen met de coördinator bekijken wat jouw mogelijkheden zijn.